Povesti din Franta (1) Grotele pietrificate din Savonnieres

Pe Valea Loarei, nu departe de castelul Villandry se afla Savonnieres, o mica localitate de aproximativ 3.000 de locuitori. Singura atractie a acestei comune, atractie ce inseamna si o gura de aer turistic proaspat printre zecile de castele ce impanzesc zona, o reprezinta “grotele pietrificate”, sau mai precis, vorbind in termeni oficiali, Les Grottes Pétrifiantes de Savonnières.

Oraselul Savonnieres pe harta Frantei

Eram atat de satul de castele incat am dat Villandry pe pesteri si nu mi-a parut rau.

Nu stiam initial de acest obiectiv, insa pliantele stranse cu sarguinta si-au indeplinit misiunea pentru care au fost create si ne-au informat. Copacii nu murisera degeaba! Am oprit in Savonnieres in momentul in care am vazut un banner mare pe care scria “Les Grottes Pétrifiantes”. In jur nu era nimic spectaculos, totul se intampla chiar la soseaua principala. Intr-o parte era o parcare si peste drum un fel de magazin si cateva case la poalele unei zone impadurite. Ora matinala era un bun argument pentru faptul ca nu era nici tipenie de om.

Am traversat nedumeriti si am intrat in magazin, unde nu era nimeni. Am remarcat ulterior ca “fata de la casa”, ce a aparut dupa aproximativ 20 de minute, indeplinea functiile de vanzator, ghid turistic, istoric, geolog, si muzeolog pe deasupra! In orice caz, dupa ce am platit biletele, am urmat-o pe domnisoara care deja incepuse sa sporovaiasca in franceza despre grotele minune spre care ne indreptam si care incepeau chiar din spatele casei.

“Calatorie in timp spre centrul pamantului”

Aceste grote erau folosite in Evul Mediu pe post de cariere de piatra. Roca predominant calcaroasa era excelenta pentru constructii si a fost utilizata de-a lungul timpului la inaltarea elegantelor castele de pe Valea Loarei. Am aflat si ca in urma cu zeci de milioane de ani zona era acoperita de o mare nu foarte adanca pe fundul careia s-au sedimentat calcarele. Din pacate, nu am putut sa verific aceasta informatie.

In timp, apa si-a facut datoria si in combinatie cu roca moale au aparut formatiuni incantatoare de stalactite, stalagmite, draperii ondulate de piatra, toate intr-o paleta de culori variind intre un alb pur si un portocaliu intens.

Grottes-Petrifiantes-de-Savonnieres

Un univers bizar si artistic

“Exploatarea” turistica a pesterilor a inceput abia la mijlocul secolului XX. Apa infiltrata in grote contine din belsug carbonat de calciu (asa ne-a comunicat domnisoara ghid, nu ca as fi fost un geniu la chimie in liceu). Acest lucru a dus la aparitia unui mestesug neobisnuit: pietrificarea. Apa picura incet pe obiectele aduse si asezate in diverse locuri iar acestea se acopera de calcit si cristale de siliciu, dandu-le un aspect deosebit. Procesul dureaza intre 1 si 5 ani, in functie de marimea obiectului. As zice ca nu este o activitate foarte productiva :)

In aceste grote se afla sute de obiecte – tablouri, vaze, omuleti, soparle, gaste, elefanti, pisici, ghivece, flori, sticle, mori de vant, pitici, papusi, ursi, iepuri, bufnite – toate pietrificate sau in curs de pietrificare.

Toate acestea creaza un tablou bizar, parca desprins dintr-un film de groaza. Ok, exagerez. Dar tot mi-au trecut prin minte scene in care oamenii sunt adusi si lasati acolo la impietrit.

Grottes Petrifiantes de Savonnieres objects

Ah, uite si doi copii care citesc pe o bancuta, ce dragut. Par cat se poate de reali!

Gaselnite pentru turisti. Chiar functioneaza!

Intr-una din salile pesterii era o expozitie de animale preistorice. Toata nedumerirea s-a spulberat chiar inainte sa se infiripe: ghidul ne-a marturisit sincer ca dinozaurii nu au avut nici o legatura directa cu aceste grote, ci sunt pusi acolo pentru copii dar si pentru ca “patronul” are o pasiune pentru ei. Dadeau bine, oricum, in acest context subpamantean.

La final, tocmai in fundul pesterii ne astepta o degustare de vinuri. Nice touch!

Grottes Petrifiantes Wines

Cine vrea un bibelou?

Am iesit la lumina si am fost condusi catre “muzeu”, unde am vazut mai indeaproape obiectele de arta si am inteles mai bine procesul de formare a lor. Am fost impresionat, sincer va zic. Chiar mi-a trecut prin cap sa cumpar ceva, dar intr-un moment de luciditate, mi-am dat seama ca toate aceste obiecte seamana cu portelanurile bunicii si mi-ar lua foarte mult timp sa explic fiecarui musafir de ce am o vaza kitschioasa pe etajera.

Grottes Petrifiantes museum

One Response to “Povesti din Franta (1) Grotele pietrificate din Savonnieres”

  1. Cristian 10. Dec, 2012 at 10:17 am #

    Faine poze! Cand o sa le vada bunica, iti va fi greu sa-i explici de ce nu ai cumparat o vaza pietrificata (pentru ea, ha ha ha !)

Leave a Reply