Povesti din Franta (3) Pictorul din Place du Tertre

Montmartre este dealul din nordul Parisului care da numele cartierului ce il inconjoara. Zona are toate ingredientele necesare pentru a se afla in capul listei “de vizitat in Paris” a fiecarui turist. Acesta nu e neaparat cel mai bun lucru mai ales pentru parizieni, care nu au o parere prea buna despre furnicarul uman prezent aici in fiecare zi si modul in care s-a transformat cartierul de-a lungul timpului.

Sunt multe de povestit despre Montmartre, dar acest post este dedicat doar unui personaj pitoresc pe care l-am observat in Place du Tertre.

Place du Tertre, Montmartre, Paris

O rapida incursiune prin istoria zonei dezvaluie faptul ca multi artisti celebrii au trait si lucrat in aceasta comunitate: Dali, Modigliani, Mondrian, Monet, Picasso, van Gogh… si deja cred ca am enumerat toti pictorii straini pe care ii cunosc, un fel de “Montmartre All Star Team”.

Place du Tertre este chiar inima loculului unde aceste legende isi faceau veacul. In amintirea acelor vremuri, piata acum e plina de (pseudo-)pictori, caricaturisti, portretisti. Nu vreau sa minimalizez munca artistilor contemporani, e clar ca unii sunt foarte talentati si turistii sunt poate singura lor sursa de venit. Insa nu pot sa nu remarc inca o data modul comercial-superficial-turistic in care se transforma orice zona istorica.

Prin marea de artisti care te taxeaza si cu 100 de euro pentru a-ti face si vinde portretul in creion, am dat peste acest personaj interesant a carui munca era sa se picteze pe sine insusi in diverse ipostaze. Artistul fiind cu spatele si lucrand la un tablou, la inceput doar am observat cu placere portretele in care predominau culori calde, de toamna. Batranul din tablouri avea o expresie realizata cu migala, care ma atragea (aici voi pune punct parerilor mele emise in calitate de critic de arta, deoarece e clar ca am luat-o in directia gresita).

In orice caz, dupa ce autorul si-a terminat treaba si s-a intors cu fata catre strada, am remarcat asemanarea izbitoare cu personajul din picturile sale. Pana si lungimea tigarii din coltul gurii era cam aceeasi. Parul, barba, mustata, toate incercau sa ma convinga ca era vorba de aceeasi persoana. O singura chestie ma deranja: personajul din tablou era o versiune ceva mai in varsta a pictorului ce statea in fata mea.

Place du Tertre, Montmartre, Paris

Ei bine, la o privire si mai atenta mi-a sarit in ochi unghia de la degetul mic al mainii drepte. Imi place sa cred totusi ca in contextul artistic in care ma aflam, unghia netaiata de la degetul mic indeplinea roluri mai elevate decat scobitul in ureche in RATB (si apoi admirat comoara adusa la suprafata) sau scarpinatul cu zgomot in cap in timp ce matreata cade intr-un ritm ingrijorator. Cine stie, poate cu unghia aceea poti sa obtii intr-o pictura niste efecte pe care nu poti sa le redai cu alt obiect.

Place du Tertre, Montmartre, Paris

Intrebari deschise, mai mult sau mai putin retorice:

1. Cine este personajul din picturi? Insusi autorul sau tatal sau?
2. Cum este utilizata unghia de la degetul mic al mainii drepte?
3. Tigara din coltul gurii este adevarata sau are doar scopul de a face turistii sa remarce asemanarea?

One Response to “Povesti din Franta (3) Pictorul din Place du Tertre”

  1. Cristian Axon 18. Feb, 2013 at 10:31 am #

    1. Un pictor :)
    2. Nu este utilizata; degetul mic este degetul distinctiei, unghia de pe el nu se taie, se ingrijeste :) :)
    3. Este o tigara electronica, scutind pictorul de efortul de a aprinde mereu alta si de a o fuma pe ascuns pana ajunge la lungimea potrivita :) :) :)

Leave a Reply