Povesti din Franta (2) Masinariile Insulei, Nantes

In centrul orasului Nantes si inconjurata de 2 brate ale Loarei se afla Insula din Nantes (sub denumirea oficiala de “île de Nantes” :). Este unul dintre cele 11 cartiere ale orasului. Pe vremuri, aceasta zona era inima economica a localitatii, cu multe porturi comerciale si santiere navale.

Nu mai putin de 13 poduri leaga insula de restul orasului, deci slabe sanse sa ramai blocat precum Leonardo DiCaprio in “Shutter Island” sau “The Beach”. Se pare ca DiCaprio are o afinitate pentru filmele cu insule, nu stiu daca a ajuns si pe île de Nantes.

Pe la sfarsitul anilor ’80 s-a inchis si ultimul port, iar insula a intrat intr-o stare de amorteala in timp ce orasul medita adanc asupra viitorului ei. Rezultatul a fost un plan de redezvoltare uimitor, ce a transformat bucata de pamant de aproximativ 5km patrati intr-o atractie turistica unica.

Les Machines de l’île, Nantes, France.

Masinariile din Insula

Cand ajungi in zona portului te intampina un freamat specific: claxoane de nave (sau cum le-o fi zicand?), motoare zgomotoase, lanturi in miscare, valuri. Toata galagia insa este facuta de cateva casetofoane asezate strategic si un fel pickup-uri cu talgere in loc de viniluri. Inovativ, ce sa zic!

Les Machines de l’île este un proiect artistic fara precedent si reprezinta un amalgam intre lumile lui Jules Verne, universul lui Leoanardo da Vinci si istoria industriala a orasului Nantes. Galeria de “masinarii” este un adevarat bestiar pe care din pacate nu l-am vizitat, insa poti afla mai multe informatii pe site-ul oficial ».

Marele Elefant

Traieste in Insula Nantes, are 12m inaltime si 21m lungime. Aproape 50 de tone de otel sunt puse in miscare de un motor de 450 cai putere. Atinge o viteza maxima de 3km/h si are prostul obicei de a stropi trecatorii cu apa. Curios totusi, de cele mai multe ori acest obicei pare a fi pe placul turistilor.

 

Marele Elefant si urmatoarea sa victima.

 

Un carusel interesant cu tot felul de masinarii interactive.

 

Un alt proiect cultural si artistic prezent in Insula Nantes este “La Fabrique – Laboratoire(s) Artistique(s)”. Acesta se aliniaza cu determinarea municipalitatii de a sprijini aristii si noi forme de creatie. Nu am mai multe informatii in afara pozei de mai jos :) insa sunt convins ca unii ar gasi interesant site-ul lor.

 

Mi-as fi dorit sa explorez mai mult insula si masinariile ei, insa nu stie niciodata cand ma vor mai purta pasii spre Nantes.

No comments yet.

Leave a Reply