Pe urmele lui Viracocha. 01. Arta urbana din Valparaiso

valparaiso-street-art-0

La aproximativ 2h de mers cu masina din Santiago spre ocean se afla Valparaíso, unul dintre cele mai importante porturi din sudul Pacificului. In vremurile de glorie, mai precis la sfarsitul secolului al 19-lea, Valparaíso era denumit “Micul San Francisco” sau “Bijuteria Pacificului”. In a doua jumatate a secolului trecut orasul a intrat intr-un declin accentuat, dar in ultimii 15 ani acesta a cunoscut o impresionanta renastere datorita artei urbane – sprijinite de municipalitate –  ce impanzeste cartierele istorice.

 

valparaiso-street-art-5

 

Nu aveam nici cea mai vaga idee despre aceasta particularitate a orasului in momentul in care am coborat din cursa de Santiago. Ba chiar sfatul a fost “Vedeti ca se fura, atentie la genti!“. Da, si aici? Fantastic, oare am sa fiu in siguranta in vreun loc in toata America de Sud, in afara aeroportului din Paris, in care am facut escala? Nu am niciun motiv sa arunc o lumina negativa asupra zonelor in care am calatorit, asa ca raspund acum pe scurt: Da, e totul in regula, atat de in regula cat e si in Bucuresti. Daca e aglomerat in 139 nu stai cu portofelul in buzunarul din spate si ambele maini pe bara si daca treci la 12:30 noaptea pe langa un grup de baieti colorati din vreun cartier marginas, nu ii injuri. Asadar, urmand cateva principii universale de bun simt, poti sa calatoresti linistit din Santiago pana in Lima si inapoi.

 

valparaiso-street-art-1

 

In zilele de azi, turisti din toata lumea viziteaza Valparaíso pentru a admira labirintul unic de stradute pline de cladiri colorate, pictate de cei mai mari artisti urbani din lume. “Valpo”, cum mai este alintat, a fost intotdeauna un oras colorat deoarece, in mod traditional, oamenii varuiau casele cu vopseaua ramasa de la navele maritime. Desigur, nimeni nu urma vreo regula vizuala.

 

valparaiso-street-art-2

 

In Valparaíso, orice perete este o panza goala. Daca intri intr-o cafenea sau te cazezi la un guest-house care nu are peretii cladirii acoperiti de grafitti, atunci patronul nu prea se pricepe la afaceri, iar tu esti probabil singurul client. Varietatea artei ce poate fi vazuta umbland strazi este incredibila. Orasul este pur si simplu o imensa expozitie.

 

valparaiso-street-art-4

 

Daca esti in Valparaíso doar in trecere, atunci indreapta-te direct spre dealurile Cerro Alegre si Cerro Concepcion, acolo vei intalni cea mai mare concentrare vizuala.

 

valparaiso-street-art-9

 

valparaiso-street-art-3

 

valparaiso-street-art-8

 

valparaiso-street-art-6

 

valparaiso-street-art-10

 

Si cainii apreciaza grafitti-ul din Valparaíso. Mai jos, una dintre lucrarile slabe din punct de vedere artistic. Poate chiar este realizata de caine, nu vom afla niciodata.

valparaiso-street-art-11

 

In episodul urmator vom bea un Mojito cu frunze de coca in San Pedro de Atacama, aceasta Vama Veche a desertului si aselenizam in Valle de la Luna. Stay tuned! Ba chiar poti sa abonezi prin RSS folosind linkul http://feeds.feedburner.com/axon-photo-blog

 

2 Responses to “Pe urmele lui Viracocha. 01. Arta urbana din Valparaiso”

  1. Nana 11. Feb, 2015 at 8:34 am #

    Minunat, am vazut arta urbana destula si la Berlin, asta vara, dar ce ai postat tu e mult mai incitanta pentru ochi!

  2. C. Axon 11. Feb, 2015 at 10:12 pm #

    Ce nebunie de oras! Super poze!

Leave a Reply