Pe urmele lui Viracocha. 04. Valle de la Luna

San Pedro de Atacama încă nu a dezvăluit adevarătele motive pentru care este o atracție pentru turiștii din toată lumea, dar urmează să o facă în articolul de față.

Pukara de Quitor

Bicicleta este un mijloc de transport foarte popular în San Pedro și împrejurimi, așa că am închiriat în prima parte a zilei 2 MTBuri – care erau nici prea prea, nici foarte foarte –  de la hostalul în care eram cazați. Pentru vreo 4 ore de plimbare, gazda ne-a cerut nu mai putin de 3.000 de pesos, adică aproape 20 lei. Destul de convenabil! În banii ăștia a fost inclusă și o hartă desenată pe loc, cu pixul, pe o coală A4, ce conținea drumul către ruinele cetății Pukara de Quitor și apoi către “tunel”.

Prin urmare, am încălecat pe-o șa și p-aci ți-e drumul! La vreo 3km ne așteptau ruinele cetății Pukara de Quitor (Pukara înseamnă “fortăreață” în limba Quechua) construită pe un deal de către populația Atacameños în secolul al XII-lea. Cetatea a fost unul dintre ultimele bastioane în lupta împotriva conchistadorilor spanioli, în zona Chile. Legenda spune că, după victorie, spaniolii au decapitat 300 de soldați și le-au înfipt capetele în țăruși, pe care i-au înșirat apoi în jurul fortăreței. Se pare că Viracocha nu i-a ajutat pe Atacameños de data asta. Ruinele au fost restaurate de statul chilian în 1981 (anul în care m-am născut; coincidență, destin?) și ulterior, ironic sau nu, au mai fost încă o dată restaurate în 1992 la inițiativa unei organizații spaniole.

_____
Pukara de Quitor

Pukara de Quitor.jpg

 

_____
Doi călăreți traversează un mic pârâu. Fotografia este făcuta chiar de pe dealul ce găzduiește cetatea.

Pukara-de-Quitor-view-valley

 

Tunel de Catarpe

Iată-ne înapoi pe biciclete în căutarea acestui tunel recomandat de gazdă și al cărui nume l-am aflat ulterior. Lucrurile nu erau foarte bine semnalizate, așa că am rătăcit printr-un peisaj extrem de interesant vizual. Dacă l-am fi privit de sus, ar fi arătat ca în poza de mai jos:

valley-from-pukara-de-quitor-mirador

 

Cărările pe care pedalam se îngustau din ce în ce mai mult și erau acoperite cu nisip, lucru ce ne testa aptitudinile de împins bicicleta. Până la urmă am hotarât ca nu suntem pe drumul cel bun și am făcut cale întoarsă până la prima intersecție, unde am ales altă rută. Practic, am făcut un fel de backtracking.

valle-de-catarpe-biking-1


valle-de-catarpe-biking-2

 

Într-un final apoteotic am ajuns la tunel, după ce o cicloturistă care își trăgea sufletul pe marginea potecii ne-a dat de înțeles că mai aveam cel puțin o oră de mers (în condițiile în care noi bâjbâiam de ceva vreme). Cu moralul la pământ, am continuat totuși și am facut contact vizual cu tunelul în vreo 10-15 minute. Nu știam dacă să mă întorc să îi dau vestea cea bună sau să mă întorc și să îi atrag atenția că nu este chiar în regulă să dezinformeze, involuntar sau nu, participanții la trafic. Nu m-am mai întors.

tunel-de-catarpe

 

inside-tunel-de-catarpe

 

Tunelul odată bifat, ne-am întors cu viteză maximă în San Pedro, din două motive:

1. Drumul era la vale
2. Nu trebuia să ratăm plecarea spre șlagărul zilei, Valle de la Luna

_____
Dar mai întâi, omul trebuie să mai și mănânce! Așadar, vă prezint pasiunea mea culinară din aceasta excursie: ați ghicit, este quinoa, acum într-o nouă prezentare, sub formă de “quinotto” adică un fel de risotto, dar cu quinoa în loc de orez. Delicios.

quinotto

 

Valle de la Muerte

Înainte să o cunoaștem pe Valle de la Luna, ne-am întalnit cu sora ei mai mică, Valle de la Muerte, în traducere liberă “Valea Morții“. Zona mai este cunoscută si sub numele de Valle de Marte adică “Valea lui Marte“, mai precis o vale de pe planeta Marte. Sună interesant, nu? Deși adună mai multe puncte la capitolul denumire, zona este mai puțin spectaculoasă decât Valea Lunii. Desigur, ajungi la această concluzie abia după ce vezi și Valle de la Luna.

valle-de-la-muerte

 

valle-de-la-muerte-2

_____
Dacă îți place să te dai cu placa nu trebuie să aștepți iarna. Aici, vara e ca iarna.

sandboarding-valle-de-la-muerte

 

Valle de la Luna

În sfârșit suntem în drum spre atracția serii. Valle de la Luna se află la circa 13km distanță de San Pedro, în deșertul Atacama și este declarată “Sanctuar al Naturii”. Sincer, nu am fost niciodată pe lună, dar în momentul în care am văzut această vale de undeva de deasupra ei, am știut că peisajul trebuie sa fie identic.

_____
Cerul albastru și norii erau singurele indicii vizuale că nu mă aflam pe lună, ci pe pământ.

valle-de-la-luna

_____
Acest close-up pe formațiunile de stancă, argilă și nisip rezolvă incertitudinea. Clar nu e vorba despre Terra, ci despre satelitul natural al planetei mamă.

valle-de-la-luna-closeup

 

Valle de la Luna se vede cel mai bine în toată splendoarea ei de pe stânca numită Piedra del Coyote. Mai jos este un #selfie cu aceasta piatră. De ce se numește așa? Pentru că seamănă cu un cap de coiot, chipurile. De ce nu seamănă totuși, în această poză? Pentru că, la ora respectivă am considerat că ar fi o idee bună să fac poza din unghiul opus. Așadar, Piatra Coiotului, fotografiată din “cealaltă” parte nu mai seamănă cu un cap de coiot. Nici nu mă așteptam.

_____
Selfie cu Valle de la Luna de pe Piedra del Coyote.

valle-de-la-luna-selfie-piedra-de-coyote

Valea este considerată unul dintre cele mai uscate locuri de pe pământ, anumite zone necunoscând nicio singură picătură de apă în ultimele sute de ani. Terenul uscat și total neprietenos a determinat oamenii de știință să testeze aici un prototip de “Mars Rover”. Eu unul m-aș fi gândit să testez acest vehicul în Valle de Marte, logic, nu?

O varietate de culori, texturi, formațiuni stâncoase sculptate de vânt de-a lungul secolelor, grote, întinderi de sare, dune de nisip. Toate acestea formează o zonă unica, de o frumusețe aparte.

_____
După o primă întrevedere de la distanță, de deasupra, e timpul să ne cunoaștem mai îndeaproape. După ce plătim taxa de intrare, pătrundem așadar în Valle de la Luna.

valle-de-la-luna-ride

_____
Stânci cu forme ciudate și caverne în care dacă nu ai lanternă, atunci măcar să ai telefonul încarcat.

valle-de-la-luna-rocks

 

valle-de-la-luna-caves

 

_____
Las Tres Marias” sau “Cele 3 Mării”. Niște stânci cel puțin interesante în mijlocul deșertului cu care nu poți să faci altceva decât să te pozezi, în timp ce adopți diverse poziții.

tres-marias

 

În Valle de la Luna trebuie să stai până la ultimul act al zilei. Apusul îți va dezvălui magia acestui loc; soarele, în drumul său spre orizont, pictează toată valea în cele mai neașteptate culori. Știu, este impropriu spus “soarele, în drumul său“; soarele nu se mișcă, ci pământul.

 Valle de la Luna Sunset

 

_____
Vulcanul Licancabur (5.920m) străjuind Valea Lunii la apus.

Licancabur vulcano Valle de la Luna

 

_____
Cuvintele sunt de prisos.

Valle de la Luna Sunset

 

Valle de la Luna Sunset

 

Valle de la Luna Sunset

 

_____
După apusul văzut din locul cel mai spectaculos, toată lumea se îndreaptă spre mașini.

Licancabur and Valle de la Luna

 

_____
Mai zăbovesc puțin, acum e lumina cea mai bună de fotografiat. Nu am trepiedul la mine, toate pozele le fac din mână. Cu Nikon D800 însă, nu mă panichez foarte tare, chiar și după ce soarele a apus de ceva vreme.

Valle de la Luna Sunset

 

Valle de la Luna Sunset

 

_____
E timpul să ne îndreptăm și noi spre casă, adică San Pedro.

valle-de-la-luna-towards-home

 

_____
La revedere Valle de la Luna!

valle-de-la-luna-goodbye

 

Tocmai asistasem la un spectacol al naturii greu de egalat. Dar încă nu văzusem Bolivia! Mâine urma să mai facem rost de o încă o ștampilă în pașaport și să trecem granița.

Extreme Travel!

Am primit multe întrebări de genul “cu cine ai fost?“, “cine a organizat?“, “ai fost cu vreo agenție?“, așa că raspund aici: “Da!” :)
Agenția se cheamă Extreme Travel și ghidul nostru de încredere care a trebuit să suporte 8 suflete pe parcursul celor aproape 3 săptămâni a fost Radu Vatcu. Mulțumim!

 

——————-

——————-

 

One Response to “Pe urmele lui Viracocha. 04. Valle de la Luna”

  1. C.Axon 02. Mar, 2015 at 10:58 am #

    Espectaculares fotografias!!!

Leave a Reply