Pe urmele lui Viracocha. 05. Bolivia la 5.000m altitudine

Polițistul de la ghișeu îmi face semn din priviri și pășesc înainte cu pașaportul în mână. În spatele meu este o coada lungă de turiști ce sporovăiesc în toate limbile. Cel mai des aud cuvinte în spaniolă, dar și engleză, franceză, germană sau italiană. Știu că este o formalitate, însă mereu am emoții când un reprezentant al legii îmi verifică actul de identitate, cu un scop sau altul. Sunt ultimele minute petrecute în San Pedro și mă aflu la punctul de frontieră pe care trebuie să îl vizitezi înainte de a părăsi țara. Practic, toată lumea de la coadă se va îndrepta apoi către Bolivia, granița aflându-se la aproximativ 50km.

“Señor?”
Întind pașaportul împreună cu hârtiuța tipizată și ștampilată pe care am primit-o în aeroport, la intrarea în Chile. Fără ea nu mai poți părăsi țara, sau cel puțin nu la fel de ușor. Nu aș fi vrut să experimentez plecatul din Chile în varianta fără această hârtie. Ștampila cade cu zgomot pe o filă din pașaport și primesc actul înapoi.

Bolivia, Rezervația Naturală Eduardo Avaroa

Părăsim San Pedro de Atacama aflat la altitudinea confortabilă de 2.500m și ne îndreptăm în goana unui microbuz către Bolivia. Yuhuuuu! Suntem extrem de entuziasmați, însă faptul că azi vom atinge cea mai mare altitudine din călătoria noastră, adică aproape 5.000m, ne provoacă o oarecare anxietate. Comparativ, Mont Blanc are “doar” 4.810m înățime. Desigur, nu vom urca vreun munte, nu o să facem mult efort fizic, așa că nu este o comparație tocmai corectă. Dar totuși efectele lipsei de oxigen ar trebui să își facă simțită prezența mai devreme sau mai târziu.

Microbuzul ne lasă la granița cu Bolivia, în locul numit Paso Portezuelo de Cajon, unde, în mijlocul pustietății se află vreo 2 construcții de câțiva metri pătrați, mai multe microbuze și mașini de teren. Aici ne vom îmbarca în “jeep-uri” după ce obținem viza care costă $6o. Trebuie să stăm la încă o coadă, desigur.

Paso Portezuelo de Cajon, Bolivia Chile border

Paso Portezuelo de Cajon, granita dintre Bolivia si Chile

 

Paso Portezuelo de Cajon, Bolivia Chile border

Paso Portezuelo de Cajon, granita dintre Bolivia si Chile

 

_____
Autobuz abandonat pe câmp, chiar lângă graniță.

Abandoned bus Paso Portezuelo de Cajon, Bolivia Chile border

 

La numai câțiva kilometri de graniță se află Rerzervația Naturală Eduardo Avaroa în care aveam să ne petrecem următoarele zile. Peisajele întâlnite aici sunt de o frumusețe uneori ireală, de pe altă lume. Zeci de vulcani cu vârfurile înzăpezite, platouri de sare, gheizere, lacuri colorate și munți la fel de colorați, deșerturi cu stânci ciudate, desprinse parcă din lucrările lui Salvador Dali; toate acestea formează o zonă geografică cu totul aparte în sudul Boliviei, aflată la peste 4.000m altitudine. Poți să ți-o treci chiar acum pe lista cu “locuri de vizitat în viața asta” :)

Sa pornim, așadar, la drum! 99.9% din mașinile de teren pe care le-am întâlnit în rezervație, inclusiv cele cu care am mers noi, erau Toyota Land Cruiser. Am văzut un singur Mitshubishi L200, rătăcit printre mulțimea de Toyote.

_____
Vulcanul Juriques, 5.704 m.

Juriques Vulcano, Bolivia

Vulcanul Juriques (5.704 m)

 

 Bolivia, Toyota Landcruiser

 

Laguna Blanca

Nici nu apucase motorul să ajungă la temperatura optimă de funcționare, că a trebuit să oprim. Nu aveam pană, nu ajunsesem încă la prima destinație, însă pe partea dreaptă, la câțiva zeci de metri de drum se aflau un fel de căprioare. Pășteau, dar nu stiu exact ce – ne aflam în mijlocul unui platou de pietriș și nisp.

_____
Se cheama vicuña (Vicugna vicugna), o rudă sălbatică de-a lamei și se pare că este strămoșul alpacăi, animalul cu care ne-am întălnit în episoadele anterioare.

Vicuna, Bolivia, Eduardo Avaroa

Vicuna

 

Dupa nici 10km ajungem la primul punct de interes, Laguna Blanca. Este un lac de culoare – ați ghicit – albă, dată de cantitatea mare de carbonat de calciu. Pentru amatorii de cifre, suprafața lagunei este de 10.9 km² și este situată la 4.350 m altitudine. Respirăm fără probleme, dar urcatul câtorva pietre ne obosește extrem de repede și tragem aer în piept cu limba scoasă de-un cot de parcă tocmai am terminat proba olimpică de 100 m garduri.

Laguna Blanca, Bolivia, Eduardo Avaroa

Laguna Blanca

 

Laguna Blanca, Bolivia, Eduardo Avaroa

Laguna Blanca

 

_____
Laguna Blanca și o aproape o duzină de păsări flamingo care își fac tacticoase siesta.

Laguna Blanca, Bolivia, James Flamingo

Laguna Blanca & James Flamingo

 

Laguna Verde

Nu după mult timp, o cunoaștem pe sora mai mică și mai colorată a Lagunei Blanca. O cheamă Laguna Verde, este sărată și culoarea ei e dată de arsenicul și cuprul prezente în apă. Doar când se întețește vântul, mineralele din apă se “agită” și laguna se colorează puternic, nuanțele variind de la turcoaz până la un verde intens. Desigur, un rol foarte important în redarea culorilor lagunei îl are și setarea de white balance a camerei.

_____
Laguna Verde și Vulcanul Licancabur (centru-dreapta) de 5.920 m înălțime. Este mai înalt decât Kilimanjaro, dar pare un deal amărât de aici, din cauză că mă aflam deja la 4.300 m.

Laguna Verde and Licancabur Vulcano

Laguna Verde si Vulcanul Licancabur (5.920m)

 

Deșertul Salvador Dali

Se numește așa datorită stâncilor vulcanice ciudate, suprarealiste, plantate în mijlocul nisipurilor. Se aflau la o distanță destul de mare, așa că nu le-am mai fotografiat.

Salvador Dali Desert

 

_____
Așa arată o Toyota Land Cruiser muncită!

Toyota Land Cruiser

 

Laguna Salada și izvoarele termale

Între deșertul Salvador Dali și gheizerele Sol de Manana (“stai, ce gheizere, ai zis ceva de gheizere până acum?“) despre care voi vorbi ceva mai încolo, se află un plăcut loc de relaxare. Activitatea vulcanică din zonă a dat naștere unui izvor cald a cărui apă este colectată într-o mică piscină.  Afară sunt 18 grade Celsius, dar în apă sunt peste 30, numai bine pentru îmbăiere. Este de altfel cam singura șansă să faci o baie caldă pe parcursul traversării rezervației. Nu cred totuși că ai voie să intri și cu săpun.

Thermal pool, Bolivia and Laguna Salada

 

Thermal springs, pool, Laguna Salada

Am considerat că nu am nevoie de o baie încă și că ar fi cazul să mai fac niște poze. În vecinătate se află Laguna Salada (Lacul Sărat) care te îmbie să faci o mică plimbare și să o admiri mai îndeaproape.

_____
Laguna Salada

Laguna Salada & James Flamingo

Laguna Salada & James Flamingo

 

Laguna Salada

 

Gheizerele Sol de Manana sau Cazanele Diavolului

Sunt verii mai mari din străinătate, mai puternici și mult mai fierbinți ai Vulcanilor Noroioși de la noi.  Unii scuipă noroi chiar și până la 3m înălțime, alții doar șuieră nervos un aer fierbinte sub presiune.

Poți să te apropii și să te plimbi în voie printre ochiurile de nămol, nu sunt îngrădite (încă), dar trebuie să fii cu băgare de seamă! Temperatura acestora este undeva între 200 si 250 grade Celsius, ceea ce înseamnă că dacă aluneci în vreun “cazan”, în câteva minute o să fii bine perpelit pe toate părțile.

Geisers Sol de Manana

 

Miroase puternic a sulf, iar altitudinea se apropie de 5.000m. GPS-ul arată fix 4.955m. Suntem aproape de altitudinea maximă la care vom ajunge în toată călătoria. De aici, drumul mai urcă foarte puțin, iar apoi coboară până la ultima destinație a zilei, Laguna Colorada. Deși respirăm vizibil mai greu, efectele nedorite alte altitudinii întârzie să apară.

 

Laguna Colorada

Cireașa de pe tortul zilei este Laguna Colorada. Priveliștea este de-a dreptul impresionantă, un lac imens și însângerat, pătat din loc în loc de insule albe formate din depozite de săruri minerale – borax mai precis. Ar fi putut foarte bine să se cheme Laguna Roja. Mii de flamingo cu pene alb-roz populează lacul a cărui culoare este dată de alge și diverse micro-organisme.

Laguna Colorada

Laguna Colorada

 

Laguna Colorada

Laguna Colorada

 

Deși apele sunt împâzite cât vezi cu ochii de păsări flamingo, speciile aflate aici pe nume James’s Flamingo sau Andean Flamingo sunt extrem de rare și pe cale de dispariție. O să am grijă, așadar, să nu îi stresez prea mult cu pozele. Nu cred că e cazul totuși să setez camera pe modul silențios.

Laguna Colorada

Laguna Colorada și James Flamingo

 

Am în fața ochilor un peisaj fascinant de care nu îți mai vine să te desprinzi. Laguna Colorada se află la altitudinea de aproximativ 4.250m, iar în apropiere, la doar câțiva kilometri, se află un fel de “sat” – câteva construcții aflate în mijlocul pustiului – unde ne vom petrece noaptea.

Laguna Colorada, Bolivia

 

“Și ție ți-e rău?”

Am întrebat eu cu speranță în glas. Ar fi fost culmea să fiu eu singurul lovit și să mă dau de ceasul morții în timp ce alții se distrează!

Abia acum, pe seară, odată ajunși la refugiu, încep să simt că ceva este în neregulă cu mine. Am o stare generală de rău și beau cu greu ceaiul de coca ce ar trebui să mă facă să mă simt mai bine. Nici pomeneală, oricum nu mă așteptam să aibă efecte miraculoase. Nasul este înfundat și după ce îl suflu servețelul este roșu precum Laguna Colorada. Mă ia la un moment dat o durere de cap de-a dreptul îngrozitoare și mă duc să mă întind puțin. Îmi masez tâmplele și mă zvârcolesc în pat, încercând fără succes să caut o poziție în care capul nu este pe cale să plesnească.

Schimb strategia, mă ridic din pat și mă duc să ciugulesc câte ceva din cina ce tocmai a fost servită în așa zisa sală de mese. Nu sunt singurul cu durere de cap, suntem aproape toți afectați într-o măsură mai mică sau mai mare. Brusc, mi se face rău de la stomac și mă duc în grabă la toaletă. Știți cum e când după o noapte de baut cu băieții ți-e rău, vomiți și apoi parcă îți mai trece? Ei bine, acum nu a fost chiar așa, dar după ce am vizitat toaleta, parcă lucrurile au început să se mai liniștească.

toilet

Toată noaptea nu am reușit să lipesc geană de geană, respiram foarte greu și mă trezeam că nu am aer suficient.  Senzația generală a fost că nu am adormit deloc.

A doua zi dimineață eram fresh, nu mă mai durea nimic și abia așteptam să continuăm aventura (în episodul următor, desigur)!

Salvador Dali Desert, Bolivia

 

——————-

——————-

 

One Response to “Pe urmele lui Viracocha. 05. Bolivia la 5.000m altitudine”

  1. C.Axon 25. May, 2015 at 10:24 am #

    Hello! In finalul textului ai promis continuarea! Pe când?

Leave a Reply